Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κ. Λουράντος: Καταστροφικές οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία


Αθήνα 6-11-2012

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χθες το βράδυ αναρτήθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών στο οποίο τελικά εμπεριέχονται διατάξεις για τα φαρμακεία. Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες, που ήθελαν οι διατάξεις αυτές να είναι καταστροφικές για τα φαρμακεία. Ήταν τόσο μεγάλη η μυστικοπάθεια των Οικονομικών και Υγείας, ώστε ακόμη και δημοσιογράφοι μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι διατάξεις για τα φαρμακεία, θα περιέχοντο στο επόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Σε ερωτήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, για το τι αφορούν αυτές οι διατάξεις ο Υπουργός Υγείας 
κ. Λυκουρέντζος, διαβεβαίωνε ότι η μόνη διάταξη που θα υπήρχε - και πάντα στο δικό του νομοσχέδιο - ήταν η επιμήκυνση πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ στις 60 ημέρες. Διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τους πάντες ότι ούτε επιπλέον rebate υπήρχε ούτε αναδρομικότητα. Ούτε η φήμη περί αναδρομικότητας. Μάλιστα, δικαιολογούσε την επιμήκυνση αυτή επειδή αυτό είναι Ευρωπαϊκό κατεστημένο και για αυτό εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. 

Χθες το απόγευμα όλοι στο Υπουργείο Υγείας είχαν εξαφανιστεί. 

Η προσπάθεια μου να μιλήσω με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου Υγείας, κατέστη αδύνατη. Επικοινώνησα με σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής, που δήλωναν άγνοια. Μερικά μάλιστα μου έλεγαν (ειδικά από την συμπολίτευση), ότι ίσως είναι και υπερβολή, όλες αυτές οι φήμες.
Το πολυνομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην βουλή το βράδυ της 5η Νοεμβρίου από το Υπουργείο Οικονομικών , θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, χωρίς καν να μελετηθεί από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Μου θυμίζει την φοβερή ατάκα του κ.Χρυσοχοϊδη στο πρώτο μνημόνιο , όταν σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχθηκε πώς ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι του Κοινοβουλίου είχαν διαβάσει τι ψήφισαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα ψηφιστεί ένα πολυνομοσχέδιο, που θα παραδώσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο (βλέπε Γερμανία). Ποιος θα μελετήσει το πολυνομοσχέδιο, πότε θα το μελετήσει, και τι αντιρρήσεις θα φέρεις αν πράγματι έχει; Όλα δουλευμένα στην εντέλεια. Κομματική Πειθαρχία και υπακοή στο Γερμανικό Επιτελείο .

Τα άρθρα που αφορούν τα φαρμακεία, αναφέρονται στην σελίδα 196 του Πολυνομοσχεδίου και περιληπτικά έχουν ως εξής :

• Νομοθετείται ο συμψηφισμός μεταξύ ΕΟΠΥΥ και βιομηχανίας. Ούτε λόγος δεν γίνεται για τα φαρμακεία και την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους Φαρμακοποιούς. Θα υπενθυμίσω ότι , τρείς μέρες πριν τις εκλογές σε συνάντηση του τότε επίδοξου πρωθυπουργού κ.Σαμαρά, με τους κ.κ. Αμπατζόγλου, Θεοδοσιάδη, Κούβαρη, Καλογερόπουλο, Βαλτά και εμένα, είχε υποσχεθεί ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει για τους φαρμακοποιούς είναι ο συμψηφισμός. Μόνο εγώ δεν τον πίστεψα και του το είπα κατάμουτρα . «Θα σας πιστέψω όταν την ίδια υπόσχεση που μας δίνετε τώρα προεκλογικά, θα την δώσετε μετά από μία εβδομάδα, όταν θα είστε Πρωθυπουργός». Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Καμία συζήτηση περί της υπόσχεσης σήμερα. 

• Επιβάλλεται 5% rebate για τα φάρμακα υψηλού κόστους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2012. Πρόκειται για απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα χρηματοδοτούν φάρμακα για ειδικές παθήσεις, όπως καρκίνος, μεταμοσχεύσεις, νεφροπαθείς κ.λ.π. 

• Για το υφιστάμενο rebate στα υπόλοιπα φάρμακα, προβλέπεται και σε αυτή την περίπτωση αναδρομικότητα και καλούμεθα να το πληρώσουμε αναδρομικά από 1/1/2012. 

• Όπως ανέφερα ανωτέρω οι 45 μέρες πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται 60. Θα πείτε ότι εδώ ξεπεράσαμε τις 90, τι είναι οι 60; Όμως συνάδελφοι, όταν ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να πληρώσει σε 45 ημέρες και φθάνει στις 90, φανταστείτε τι θα γίνει όταν υποχρεούται να πληρώσει στις 90 ημέρες : θα φτάσει τις 120. 

• Καταργείται η διάταξη που προβλέπει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράττουν rebate μόνο στην περίπτωση που πληρώνουν εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Το ασφαλιστικό ταμείο δηλαδή θα εισπράττει rebate ανεξαρτήτως του πότε θα πληρώσει.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αναγκάζομαι να αναφερθώ σε αυτούς που τουλάχιστον, για να μην πώ τίποτα περισσότερο, δεν κατάλαβαν πού μας οδήγησαν με τις απεργοσπαστικές και άλλες ιδέες τους. Θα σας θυμίσω κάποια σημεία γιατί είναι φανερό πλέον ότι μπαίνουμε σε πόλεμο, στον οποίο πρέπει να γνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μην τα διαπράξουμε πάλι.

• Στην πρώτη Πανελλαδική κινητοποίηση του Ιουνίου, το πλαίσιο διεκδίκησης γράφτηκε κανονικά από αυτούς που σταμάτησαν την κινητοποίηση, με την αιτιολογία ότι «εφόσον πληρώθηκε ο Απρίλιος δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την κινητοποίηση, διεκδικώντας τα θεσμικά αιτήματά μας, διότι είμαστε αντισυμβατικοί»!!! Τώρα τι έχουν να πουν; 

• Στην κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου, διέπραξαν πάλι το ίδιο λάθος κατηγορώντας μάλιστα όσους συνέχιζαν την κινητοποίηση ότι …. διχάζουν τον κλάδο!!! Τώρα πάλι τι έχουν να πουν;

• Στα ΜΜΕ επί ματαίω φωνάζαμε διεκδικώντας, αυτά που το Δ.Σ. του ΦΣΑ είχε ως προτεραιότητα: τα χρέη και τα θεσμικά μας αιτήματα. Η άλλη πλευρά, αυτοί που σταμάτησαν την κινητοποίηση, ικανοποιημένοι από τις πρόσκαιρες πληρωμές, μας λοιδορούσαν και μας έλεγαν γραφικούς. Τώρα τι έχουν να πουν; 

• Στην Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου, τότε που οι εκλέκτορες ψήφισαν άλλα αντ' άλλων, μην υπακούοντας στις εντολές των συλλόγων τους, αλλά στις κομματικές τους και άλλες προτιμήσεις, έβαλαν την σφραγίδα τους στην άρση της κινητοποίησης. Τώρα τι έχουν να πουν; 

• Στην τελευταία Γενική συνέλευση του ΦΣΑ, αρκετά μέλη του, υπερθεμάτιζαν στο να σταματήσουμε την κινητοποίηση , διότι το χρονοδιάγραμμα Σαλμά θα τηρηθεί και πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Είχαν μάλιστα το θράσος την επόμενη, αντίθετα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να ξεκινήσουν την απεργοσπασία, θέτοντας και αυτοί την σφραγίδα τους στην άρση της κινητοποίησης μας. Τώρα τι έχουν να πουν; 

• Στο pharma Point της Θεσσαλονίκης, ο προσκεκλημένος και ιδιαίτερα προβεβλημένος από τους διοργανωτές αναπληρωτής Υπουργός κ.Σαλμάς, έδωσε υπόσχεση τήρησης του χρονοδιαγράμματος και στήριξης του φαρμακείου. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις, συνεπικουρούμενος από τους διοργανωτές της συζήτησης, οι οποίοι τον δικαιολόγησαν ότι είχε ειλημμένες υποχρεώσεις. Σε εκείνη μάλιστα την εκδήλωση αυτό το «σπατουλάρισμα» προς τον κ.Σαλμά, είχε ξεπεράσει κάθε φαντασία. Σήμερα τι έχουν να πούν;

Είναι γεγονός ότι πάμε σε κατά μέτωπο επίθεση. Είναι επίσης γεγονός ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε να εμπιστευόμαστε πλέον κανέναν. Το ότι κάποιοι τόλμησαν να μας κατηγορήσουν μικρόψυχους επειδή δεν πανηγυρίσαμε όταν ο κ.Σαλμάς «θέσπισε» την υποχρεωτική δίμηνη πίστωση από τις εταιρείες προς το χονδρεμπόριο και τα φαρμακεία, που τελικά δεν υλοποιείται, αποδεικνύει την κομματική τους εξάρτηση και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου, δεχθήκαμε να είμαστε εμείς ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων. Εμείς καλύπταμε τις ανάγκες τους, όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων επενδύονταν σε «τοξικά» ομόλογα. Έρχονται σήμερα κυριολεκτικά στο παραπέντε, στα τέλος του έτους, να ζητήσουν επιπλέον αναδρομικά, μη έχοντας πληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε τον κακό σχεδιασμό και την λάθος διαχείριση του ΕΟΠΥΥ. Δεν δεχόμαστε, να είμαστε αυτοί που θα οδηγηθούν στο βωμό για να εξαγνιστεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να πάμε το δυνατόν συντομότερο σε μία Πανελλαδική κινητοποίηση. Ο κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος και αποφασισμένος χωρίς υπαναχωρήσεις.
Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την αγωνιστική διάθεση που οφείλει να έχει ο κλάδος, ας το πράξουν έμπρακτα και όχι με λόγια. Τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν. Οι προσωπικές σκοπιμότητες πρέπει να παραμεριστούν, διαφορετικά ας εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και ας κοιτάξουν το ατομικό και μόνο συμφέρον τους. Αρκετά μας έχουν βασανίσει με την στάση τους.
 
K. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου