Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Κ.Λουράντος: H ξεκάθαρη θέση μου!


Σήμερα συναντήθηκα (με αντιπροσωπία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου) με τον κο. Σαμαρά από την Ν.Δ. και την κα. Παπαδόγιαννη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον ΠΦΣ ήταν ο κος. Αματζόγλου, ο κος. Θεοδοσιάδης, ο κος. Βαλτάς και ο κος. Κούβαρης. Παρών και ο κος. Καλογερόπουλος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κινητοποίηση των φαρμακοποιών.

Η Ν.Δ. έκανε ξεκάθαρη την θέση της, την οποία δημοσιοποίησε και ήταν αυτή που όλοι περιμέναμε. Δηλ. ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του Κράτους να χρωστά στους φαρμακοποιούς και από πάνω να ζητάει και φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί. Ζήτησε μόνο κάτι για το οποίο προσωπικά (και μόνο εγώ), δήλωσα από την αρχή την αντίθεσή μου: Να σταματήσουμε αμέσως την κινητοποίηση δείχνοντας ότι εμπιστευόμαστε την ηγεσία του κόμματος σε αυτά που δεσμεύεται.

Πράγματι η αντίθεσή μου η οποία και τεκμηριώθηκε καταλλήλως αφορούσε στα εξής:



·          Δύο μέρες πριν τις εκλογές ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙΣ καμία κινητοποίηση αφού οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις μπορεί να είναι ... απλά προεκλογικές! Η κυβέρνηση που θα προκύψει (;) από τις εκλογές της Κυριακής, είναι προτιμότερο να έχει το πρόβλημα των φαρμακείων «ανοικτό», παρά «κλειστό».
·          Αν μετά τις εκλογές ο νέος πρωθυπουργός δηλώσει τα ίδια που δηλώνει τώρα, και δώσει εντολή στον νέο Υπουργό Υγείας να τακτοποιήσει το θέμα των πληρωμών μας, αναστέλλουμε τότε! Γιατί τώρα;
·          Οι προφορικές υποσχέσεις «εν δυνάμει πρωθυπουργών», έχουν μεν αξία, αλλά όχι τόση όση η υπόσχεση του «εν ενεργεία πρωθυπουργού». Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολα είναι τα λόγια και οι υποσχέσεις πριν τις εκλογές και πόσο δύσκολες οι υλοποιήσεις τους μετά.
·          Ποιος επωφελείται από την άρση της κινητοποίησης τώρα; Ο κλάδος , κάποιο κόμμα, ή κάποια κομματικά στελέχη; Τι περισσότερο κερδίζουμε δηλαδή αν αναστείλλουμε την κινητοποίηση την Πέμπτη το πρωΐ από το αν την αναστείλλουμε την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο;
·          Τα χρήματα για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ δεν εξαρτώνται από την δανειακή σύμβαση; Τα έχει κανείς δεδομένα; Ή μετά τις εκλογές θα υπάρχουν ειδικές δικαιολογίες;
·          Ας μην ξεχνάμε ότι η Γενική Συνέλευση αποφασίζει την πορεία της κινητοποίησης και όχι ο Πρόεδρος!!!
Στον ΣΥΡΙΖΑ ήμουν εγώ με τον κο. Αμπατζόγλου και τον κο. Γιαννόγλου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των φαρμακοποιών. Είπα πάντως και εκεί ακριβώς τα ίδια πράγματα χωρίς καμία διαφοροποίηση.
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κος. Αμπατζόγλου ανακοίνωσε για την Τετάρτη κοινό Δ.Σ. όπως τον Μάϊο, για να παρθούν αποφάσεις. Ηταν φανερή η πρόθεση των παρισταμένων στην Ν.Δ. για αναστολή της κινητοποίησης.
 Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, έχω διαφορετική άποψη!
Είναι αλήθεια ότι πολλοί έχουν προσπαθήσει να με «λογικέψουν», θέτοντάς μου διλήμματα για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Είναι επίσης αλήθεια ότι κάποια από αυτά τα διλήμματα έχουν βάση, αν τα δει κανείς μεμονωμένα και από την πλευρά αυτών που εδώ και καιρό «κρατούν συνταγές στο φαρμακείο». Πρόθεσή τους είναι να νομιμοποιήσουν την πράξη τους και να εισπράξουν το αντίτιμό της, μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα!
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με την σειρά και με νηφαλιότητα:

  • Ποιος ήταν ο στόχος της κινητοποίησης; Τι ζητούσαμε δηλαδή πριν καν ξεκινήσουμε την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ; Μήπως την πληρωμή των συνταγών του Μαρτίου συμπληρωμένη με προφορικές υποσχέσεις για όλα τα υπόλοιπα; Ασφαλώς όχι. Δεν κινητοποιηθήκαμε για να πληρωθούμε τον Μάρτιο και μετά να κάνουμε πίσω. Κύριο αίτημά μας ήταν ο διακανονισμός των χρεών του 2011 και όχι μόνο του ΟΠΑΔ! Έχουμε τον Οίκο Ναύτου, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ ,τις Τράπεζες, τον ΗΣΑΠ, το ΤΥΔΚΥ κ.λπ. καθώς και άλλα Ταμεία που ετοιμάζονται να ενταχθούν τον ΕΟΠΥΥ, όπως π.χ. το ΤΣΑΥ.
  • Η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ δεν μας αφορά; ΟΛΑ τα κόμματα συμφωνούν ότι το Ταμείο-γίγας πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Μέχρις εδώ καλά. Ξεχνούν όμως ότι τα ευχολόγια δεν πιάνουν πάντα. Και κανείς δεν μας εγγυάται για τον μέλλον των συνταγών που θα εκτελέσουμε ΣΗΜΕΡΑ! Αυτοί που ομιλούν για άρση των κινητοποιήσεων το εγγυώνται; Αισθάνονται ασφαλείς από τις υποσχέσεις των πολιτικών;
  • Αυτοί που όχι μόνο υπερθεμάτιζαν για την κινητοποίηση, αλλά μιλούσαν για .. μαύρες σημαίες και μαύρες ποδιές, για απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύντα φαρμακεία και γενικά κραύγαζαν ότι δεν θα σταματήσουν ... ποτέ, γιατί σήμερα πασχίζουν με διάφορες δικαιολογίες να διακόψουν την κινητοποίηση;  Θυμάμαι πολύ καλά και προκαλώ οποιονδήποτε να το διαψεύσει, ότι στο κοινό Δ.Σ. των φαρμακευτικών συλλόγων ΦΣΑ , ΦΣΠ και ΠΦΣ , μαζί με αρκετούς προέδρους της επαρχίας, είχα δηλώσει ότιδεν πρέπει να ξεκινήσουμε έναν αγώνα, εαν μετά από λίγες ημέρες στην πρώτη δυσκολία θα προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο για να τον σταματήσουμε! Αυτό ακριβώς γίνεται από μερικούς τώρα ... και μάλιστα παραμονές εκλογών! Η αιτιολογία ότι τα φαρμακεία ειδικά στην επαρχία έχουν δανείσει ... τα μαλλιά της κεφαλής τους και δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορεί να υφίσταται, διότι διαφορετικά θα ήταν σαν να παίρνει συγχωροχάρτι και να επιβραβεύεται αυτός που δεν αγωνίστηκε ποτέ. 
  • Η περιφρούρηση ενός αγώνα είναι το αυτονόητο. Το αντίθετο  σημαίνει, ότι αυτός που δεν επιθυμεί την περιφρούρηση έχει κάτι να κρύψει! Αυτοί που μόλις ήρθε η στιγμή του ελέγχου ... απαγόρευσαν στον Σύλλογό τους τον έλεγχο με την .... απίστευτη δικαιολογία περί ... προσωπικών δεδομένων, πού αποσκοπούσαν; Προφανώς στην απόκρυψη αυτών, που  εκτελέσαν συνταγές κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ή κάνω λάθος; Οι υπόλοιποι σύλλογοι που ελέγξαμε τις συνταγές τι ήμαστε; Παράνομοι;   

  • Οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμία πλέον αξία. Εδώ οι γραπτές διαβεβαιώσεις πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και ολόκληροι νόμοι που αφορούσαν τα χρέη του ΟΠΑΔ-  και μάλιστα κουρεμένα - δεν εφαρμόστηκαν, σε προφορικές διαβεβαιώσεις θα βασιστούμε;  Ενδεικτικά αναφέρω το έγγραφο Βουδούρη για την πληρωμή Απριλίου μέχρι 13 και μετά 15 Ιουνίου, τον νόμο περί εξόφλησης των χρεών του ΟΠΑΔ μέχρι 31 Μαρτίου, τις δημόσιες κατά καιρούς τηλεοπτικές εμφανίσεις Λοβέρδου με τις γνωστές υποσχέσεις του για εξόφληση των χρεών των προηγούμενων χρόνων,  που συνοδεύονταν πάντα με την κατάθεση των ... παραιτήσεών του!

  • Και μιά και μιλάμε για νόμους που δεν εφαρμόστηκαν, μήπως πρέπει να ξαναδούμε το κούρεμα κατά 3,5% που αποδεχθήκαμε για να ... «πάρουμε» τα χρεωστούμενα του ΟΠΑΔ τον περασμένο Μάρτιο, και που προσωπικά ποτέ δεν συμφώνησα; Μήπως πρέπει να πάρουμε πίσω ΌΛΟΙ τις υπεύθυνες δηλώσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και να τα διεκδικήσουμε πλέον νομικά, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που μας ευνοεί; Λέω ... μήπως;

Αγαπητοί συνάδελφοι,
η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, που σχεδόν όλοι ανατρέχουμε σ’ αυτή, αποφάσισε: ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ εαν δεν το αποφασίσει η ίδια, έχοντας βέβαια λόγους να το κάνει! Και ο βασικότερος λόγος είναι ο εξής :Η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ και ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (μετρητά ή συμψηφισμός). Και όταν λέμε όλων εννοούμε ΟΛΩΝ, και όχι μόνο του ΟΠΑΔ!
Οι κινητοποιήσεις δεν είναι ρούχο να το φοράμε όποτε είναι της μόδας και μας ... πάει,  και να το πετάμε όταν δεν μας κάνει ή δεν μας..... πάει!!! Και ο νοών νοείτο!
Και κάτι ακόμα: Δεν είμαστε στα κεραμμύδια επειδή ζητάμε την πληρωμή κάποιων χρημάτων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, αλλά επειδή :
  • ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ,
  • Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε φάρμακα που θα πιστώσουμε σε επισφαλή Ασφαλιστικά Ταμεία,
  • Δεν συμφωνούμε με τον νέο τρόπο σταδιακής εξόφλησης των πληρωμών μας αφού οι επιταγές μας δεν τεμαχίζονται,
  • Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε προεκλογικά τι θα μας προκύψει μετεκλογικά. (Οι συνταγές π.χ. του Ιουνίου εαν σταματήσουμε την κινητοποίηση θα πληρωθούν σίγουρα; Και πότε; Γιατί σήμερα απάντηση δεν πήρα). Πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις, και  όχι να τρέξουμε πριν από αυτές!
Για όλα αυτά , η ξεκάθαρη θέση μου, είναι η εξής:
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ,γιατί απλούστατα δεν πάει άλλο ...ΣΤΕΡΕΨΑΜΕ!!!

                                             Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου