Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 2
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Α.Φ.Μ. 090323842
ΤΗΛ. 2551029066

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 07/03/2012

ΑΡ. ΠΡΩΤ 49  


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΟΦ
ΠΦΣ

ΚΟΙΝ.:      ΜΕΛΗ ΦΣ ΕΒΡΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΜΕ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 21-12-2011, με ισχύ από 23-12-2011, παρατηρήσαμε ότι σε δύο σκευάσματα (γενόσημα) τις εταιρίας balu ΕΠΕ είχε δοθεί μια παράλογα υψηλή τιμή. Πιο συγκεκριμένα, το σκεύασμα Praz-up 40 mg 28 tab, το οποίο είναι σκεύασμα παντοπραζόλης και χρησιμοποιείται για έλκος και γαστροπροστασία, έλαβε τιμή 57,12 ευρώ. Στο ίδιο δελτίο τιμών τα πρωτότυπα σκεύασμα παντοπραζόλης, που είναι το Controloc 40mg 28 tab και το Zurcazol 40 mg 28 tab  έλαβαν τιμή 31,52 ευρώ, ενώ όλα τα αντίγραφα (γενόσημα) παντοπραζόλης της ίδιας περιεκτικότητας και συσκευασίας έχουν λάβει τιμή 26,94 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο σκεύασμα τιμολογήθηκε χωρίς κανένα λόγο 25,60 ευρώ παραπάνω από τα πρωτότυπα και 30,18 ευρώ περισσότερα από τα αντίστοιχα γενόσημα.
Στο ίδιο δελτίο τιμών το σκεύασμα lusimva 40mg 30 tab της ίδιας εταιρίας, το οποίο είναι σκεύασμα σιμβαστατίνης και χορηγείται για την υπερλιπιδαιμία, έλαβε λιανική τιμή 56,24 ευρώ, τη στιγμή που το πρωτότυπο σκεύασμα Lepur 40 mg 30 tab έχει λάβει τιμή 29,17 ευρώ και όλα τα αντίγραφα (γενόσημα) σιμβαστατίνης ίδιας περιεκτικότητας και συσκευασίας έχουν λάβει λιανική τιμή 27,72 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο σκεύασμα της εταιρίας Balu ΕΠΕ τιμολογείται 27,07 ευρώ πάνω από το πρωτότυπο και 28,52 ευρώ περισσότερα από όλα τα αντίστοιχα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Μόλις αντιληφθήκαμε τις εξωπραγματικές αυτές τιμολογήσεις επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι πλέον υπεύθυνο για τις τιμές των φαρμάκων. Από εκεί λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα εξεταστεί το ζήτημα και θα διορθωθεί άμεσα. Όμως, δύο μήνες μετά ουδέν έχει γίνει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Την ίδια στιγμή τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν και συνταγογραφούνται κανονικά επιβαρύνοντας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους, σε μια περίοδο όπου η περιστολή των δαπανών και το νοικοκύρεμα έχει γίνει η πρώτη προτεραιότητα του κράτους.
Κατά την άποψή μας πρόκειται για μια εξαιρετικά ύποπτη υπόθεση με οσμή σκανδάλου, η οποία χρήζει άμεσης διερεύνησης τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από τη δικαιοσύνη.
Το Υπουργείο Υγείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Α. Λοβέρδος, που τόσο πολύ κοπιάζουν καθημερινά για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, στοχοποιώντας συνεχώς τα φαρμακεία, θα πρέπει να ψάξουν αλλού για τους υπαίτιους της αλόγιστης αύξησής της. Μάλιστα, εφόσον οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται πλέον από αυτούς τους ίδιους, έχουν οι ίδιοι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και για την ανομία που συνεχίζεται ακάθεκτη, αν και βρισκόμαστε ήδη υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν μπορούν να περικόπτουν το απαραίτητο φάρμακο από τον φτωχό Έλληνα πολίτη και την ίδια στιγμή να κάνουν «δώρα» εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένες εταιρίες, σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και με τα χρήματα όλων ημών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες όλων των αρμόδιων φορέων και για την απόδοση ευθυνών όπου πρέπει.


         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




       Πασχάλης Γουτκίδης


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Γεώργιος Τσώκος

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή