Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ο ΦΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Το νομοσχέδιο ως εφαρμοστικός νόμος  του μνημονίου ήλθε στη Βουλή με άρθρα και διατάξεις που άλλαζαν από ώρα σε ώρα και που ο Υπ. Υγείας κατάφερε να αναδείξει την αναξιοπιστία  και τον λαϊκισμό του ως τις ... μεγαλύτερες αρετές του!


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Στις 28/02/12 το βράδυ ο γεν. Γραμματέας του Υπ. υγείας  με πληροφόρησε, ότι δυο άρθρα που αφορούν το ωράριο φαρμακείων και το ποσοστό κέρδους, βελτιώνονται ως εξής: Θα μπεί ένα πλαφόν εργασίας 48 ωρών, πέρα του οποίου δεν μπορεί να λειτουργεί το φαρμακείο, δια δε το ποσοστό κέρδους το θέμα θα μετατεθεί για την επόμενη Κυβέρνηση!





Την επόμενη ημέρα το πρωί αυτά είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Τι έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας; Τι μεσολάβησε και αυτές οι ρυθμίσεις είχαν εξαφανιστεί; Ο νομικός σύμβουλος του Υπ. Υγείας, κος Μπαλασόπουλος μου απάντησε σηκώνοντας τους ώμους του « τι να κάνουμε; Αυτά ίσχυαν χθες και σήμερα ισχύουν άλλα! Έτσι είναι ...»! Βγαίνοντας από την Βουλή το βράδυ μαζί με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου του Πειραιά, ένας αξιωματούχος του Υπ. Υγείας, σε ερώτησή μου τι συνέβη κατά την διάρκεια της προηγούμενης νύχτας μου απάντησε : « Μόνο αυτό μπορώ να σου πω .  Φαξ , πολλά φαξ !!!»


Στη Βουλή είδαμε αρκετούς βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς και δημοσιογράφους τους οποίους ενημερώσαμε για τις θέσεις των φαρμακοποιών. Οι βουλευτές στην πλειοψηφία τους είχαν ενημερωθεί για τις θέσεις μας και από το έγγραφο του ΦΣΑ που την προηγούμενη ημέρα είχε τοποθετήσει ο Ι. Δαγρές στις θυρίδες τους. Ειδικά ο κος Κριτσιωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το έγγραφο αυτό υπόψη του Υπ. Υγείας ο οποίος όπως ήταν φυσικό δεν απάντησε!


Ήταν μια ... πολύ ωραία ατμόσφαιρα! Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να αποφύγουν την συνάντηση μαζί μας κάνοντας διάφορες ντρίπλες και ... σλάλομ στους διαδρόμους της Βουλής ! Οι βουλευτές της Ν.Δ. ανεβοκατέβαιναν τους ορόφους για να πείσουν... αλλήλους αλλά κυρίως τον υπεύθυνο του κόμματος κο Τασσούλα ( θυμηθείτε τον εκεί στα Γιάννινα στις εκλογές) να μην ψηφίσουν τουλάχιστον τα άρθρα που δεν εμπίπτουν στο μνημόνιο. Μάταιος κόπος! Ο κος Τασσούλας ήταν αρνητικός από την αρχή. Κάποια στιγμή ο κος Βαλτάς με βρήκε στο εντευκτήριο και μου παρέδωσε το μήνυμα από το Γραμματέα του κόμματος του Ν.Δ. «Να πεις στον Λουράντο ότι εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο»! Θυμηθείτε τον και αυτόν!


Την ίδια ώρα ο Υπ. Υγείας από το βήμα της Βουλής κατακεραύνωνε τους φαρμακοποιούς σε ένα παραλήρημα έπαρσης  λαϊκισμού και παραπληροφόρησης:


Χωρίς ίχνος ειλικρίνειας δήλωσε προς τους βουλευτές, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν μεν στους φαρμακοποιούς χρήματα και ειδικά τα «ευγενή» ταμεία , όμως αν οι φαρμακοποιοί κόψουν την πίστωση, θα κάνει ... ατομικές συμβάσεις !!! Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Εκεί που μας χρωστά θα μας πάρει και το βόδι! 


Έγιναν συναντήσεις με τους φορείς και εξαντλήθηκαν οι συζητήσεις! Εννοεί προφανώς τις ανοικτές διαβουλεύσεις με την παρουσία των ΜΜΕ που εξελίσσονταν σε φιέστες Λοβέρδου!


Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα συνταγογραφούνται μόνο σε ποσοστό 18% ενώ στην Γερμανία σε ποσοστό 50%! Επίσης είναι ασφαλέστατα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στον ΕΟΦ υπάρχουν μόνο 52 καταγγελίες για παρενέργειες φαρμάκων εκ των οποίων 32 για πρωτότυπα και 18 για γενόσημα! Τώρα το πως 32+18 μας κάνουν 52 μόνο ο κος Λοβέρδος το ξέρει! Επίσης όταν στην Ελλάδα έχουμε μόνο 18% (επί του συνόλου των φαρμάκων)  αντίγραφα  και παρενέργειες για αυτά 35% (επί του συνόλου των φαρμάκων) είναι ασφαλή τα γενόσημα; 


Για το ωράριο είπε ότι το επαναφέρει για το κοινωνικό σύνολο που ψάχνει να βρει φαρμακείο ανοιχτό και δεν βρίσκει, ειδικά στις διανυκτερεύσεις! Δεν είπε όμως ο λαοπλάνος υπουργός ότι κανείς από τους φαρμακοποιούς δεν δήλωσε εθελοντικό ωράριο διανυκτερεύσεων. Ούτε από την μεριά της Ν.Δ. το ανέφερε κανείς ! Δεν είναι κατάλληλη ώρα για τα συνεταιράκια!!! Μην εκτίθενται κιόλας!


Για το ποσοστό κέρδους είχε μόνο άσχημα λόγια για τους φαρμακοποιούς . Μειώνει το ποσοστό κέρδους και σε flat επίπεδο (από 35% σε 32,6%) και με αύξηση rebate (διπλασιασμός) αλλά και με την εφαρμογή σταθερού κέρδους 30 € / φάρμακο για φάρμακα άνω των 200 €.


Για το τελευταίο υπάρχει το εξής παράδοξο: για αγορά φαρμάκου με χονδρική τιμή 199 €, η λιανική τιμή που προκύπτει είναι 268,65 € + Φ.Π.Α. Για αγορά φαρμάκου 200 €, η λιανική που θα προκύψει είναι 230 € + Φ.Π.Α.!!! Αν στη δεύτερη περίπτωση αφαιρέσεις το rebate, και το φόρο εισοδήματος, και τις έκτακτες εισφορές, και τις καθυστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στις πληρωμές τους, σίγουρα έχεις πέσει έξω οικονομικά για τα καλά. Αν δε πρόκειται για φάρμακο υψηλού κόστους, που αφορά πολύ σοβαρές παθήσεις χονδρικής τιμής π.χ. 1.000 €, η λιανική τιμή που προκύπτει είναι 1.030 € + Φ.Π.Α. Αφαιρώντας από αυτά τα χρήματα, μόνο το rebate, που κατά μέσο όρο είναι 50 €, θα προκύψει ότι αγοράζουμε ένα φάρμακο 1.000€ τοις μετρητοίς και το πωλούμε 980€ επί πιστώσει!!! 


Μίλησε ο Υπ. Υγείας για τους κάδους ανακύκλωσης των φαρμάκων που κάποιοι βάλαμε στα φαρμακεία μας. Είπε ότι στη Θεσσαλονίκη, που το μέτρο αυτό υφίσταται εδώ και μήνες, απεδείχθη ότι το κόστος των φαρμάκων αυτών ετησίως είναι ένα δις, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά προέρχονται από υπέρ-συνταγογράφηση!!! 


Κατ’ αρχήν από πού προκύπτει ότι τα φάρμακα αυτά προέρχονται από υπέρ – συνταγογράφηση και όχι από άλλες αιτίες; Και έπειτα, με ποιο τρόπο κοστολόγησε τα φάρμακα αυτά, αφού πάνε προς καταστροφή μέσα σε τσουβάλια; Τα ζύγισε και από το βάρος έβγαλε συμπέρασμα; 
Ο λόγος πλέον του Υπουργού και ο στόμφος του, έχει ξεχειλίσει από λαϊκισμό αφού θεωρεί όλους έλληνες πολίτες ηλίθιους.  


Σας μεταφέρω τα εξής σημεία στον εφαρμοστικό πλέον νόμο του μνημονίου τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής: 


ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ
1. Για τα φάρμακα, το μεικτό ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού καθορίζεται ως εξής: 
i. Για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ 35% επί της χονδρικής 
ii. Για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία 35% επί της χονδρικής και
iii. Για τα αποζημιωνόμενα φάρμακα από τα ταμεία και με χονδρική μέχρι 200€, 32,4% επί της χονδρικής. 


2. Νοσοκομειακά φάρμακα:
i. Για φάρμακα με νοσοκομειακή τιμή έως 500€, η λιανική προκύπτει: Νοσοκομειακή + 2% +8% + 30€. 
ii. Για φάρμακα με νοσοκομειακή τιμή από 501€ έως 1.000€, η λιανική προκύπτει: Νοσοκομειακή + 2% +7% + 30€. 
iii. Για φάρμακα με νοσοκομειακή τιμή από 1.001€ και πάνω, η λιανική προκύπτει: Νοσοκομειακή + 2% +6% + 30€. 


3.  Για τα λοιπά φάρμακα με χονδρική τιμή πάνω από 200€, ισχύει ο εξής πίνακας:
i. Για χονδρική τιμή από 200€ έως 500€, η λιανική προκύπτει: χονδρική + 8% + 30€
ii. Για χονδρική τιμή από 501€ έως 1.000€, η λιανική προκύπτει: χονδρική + 7% + 30€
iii. Για χονδρική τιμή από 1.001€ και πάνω, η λιανική προκύπτει: χονδρική + 6% + 30€
Ο ανωτέρω πίνακας ισχύει το πολύ μέχρι 15 Ιουνίου 2012, που στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει νέα ανακοστολόγηση, που θα ακυρώσει τους δυο τελευταίους πίνακες και θα ισχύει πλέον το εξής: για φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200€, θα υπάρχει κέρδος 30€ και μόνο. 


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΩΝ 240 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ (CLAW BACK)

Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης για το σύνολο των ταμείων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.880 εκ. Ευρώ περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α για το 2012 το οποίο κατανέμεται ισομερώς σε μηνιαία βάση. Στην περίπτωση που στο τέλος κάθε τριμήνου, το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει υπερβεί το προκαθορισμένο ποσό, το υπόλοιπο αναζητείται και καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ειδικό λογαριασμό, που θα υποδείξει η Γ.Γ.Κ.Α. 


ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 


Εκδίδονται 8 υπουργικές αποφάσεις μέσα στις προσεχείς ημέρες. Με τις αποφάσεις αυτές ορίζεται ο τρόπος συνταγογράφησης, ο οποίος σε γενικές γραμμές είναι ο εξής: 


i. Με απόφαση του διοικητή του κάθε νοσοκομείου, επιλέγονται οι δέκα πρώτες σε δαπάνη θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων, ανάλογα με τον τύπο και την ειδική κατεύθυνση του νοσοκομείου (γενικά, ογκολογικά, ειδικά, κ.λπ.). Οι γιατροί των νοσοκομείων θα συνταγογράφουν με τη χημική ονομασία και με βάση τους δυο καταλόγους του ΕΟΦ. 
ii. Όλοι οι γιατροί που συνταγογραφούν για λογαριασμό των ταμείων, υποχρεούνται από 1ης Απριλίου να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία για τις δέκα πρώτες σε κατανάλωση θεραπευτικές κατηγορίες, οι οποίες αναφέρονται σε ειδικό παράρτημα. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν πεπτικό σύστημα, αίμα (αναστολής συγκόλλησης αιμοπεταλίων), καρδιαγγειακά νοσήματα και νευρικό σύστημα. 
iii. Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν το κατάλληλο φάρμακο συμμορφούμενοι τόσο με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όσο και με την αντιστοίχιση δραστικής, κατά θεραπευτική επιλογή. Μετά την 1η Ιουνίου, εφαρμόζεται η καθολική και υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες της θετικής λίστας. 
iv. Ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα πρόσθετων διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχει χαμηλότερες τιμές και στην περίπτωση αυτή, το φαρμακείο είναι υποχρεωμένο να χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο. 
v. Οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτελούνται από τα φαρμακεία, χορηγώντας υποχρεωτικά το φθηνότερο φάρμακο σε κάθε δραστική. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής, θα πληρώσει τη διαφορά της τιμής.
vi. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μετατρέπουν τη χειρόγραφη συνταγή σε ηλεκτρονική. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα χρεώνεται με ένα Ευρώ ανά συνταγή, το οποίο τα αποδίδεται στο φαρμακοποιό. 


Οι βουλευτές, ξημερώματα της 1ης Μαρτίου κατά μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Αρκετοί από αυτούς, διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν επρόκειτο να ενδώσουν στο νομοσχέδιο αυτό και ανεγνώριζαν το δίκαιο των φαρμακοποιών. Τώρα το πώς οι ίδιοι άνθρωποι τελικά ψήφισαν σε όλα «ναι», μόνο οι ίδιοι και οι συνειδήσεις τους το ξέρουν. 
Θα εξαιρέσω βεβαίως τους ηρωικούς βουλευτές που στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και που δεν ανήκουν στα «μεγάλα» κόμματα, αλλά σε αυτά που έχουν ψυχή και καρδιά. 


Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου